Van oudsher wordt binnen de Ayurveda aan interne reiniging gedaan, tegenwoordig vaker Detox genoemd. Het wordt onder andere toegepast om weer lichamelijk en emotioneel in balans te komen, meer energie te verkrijgen of om het lichaam voor te bereiden op een zwaardere tijd die gaat komen. Dit laatste gaat bijvoorbeeld op voor overgang van seizoen. In India is dit de drukste periode voor ‘Panchakarma’, de belangrijke reinigingsbehandeling uit de Ayurveda. Panchakarma, dat ‘vijf acties oftewel behandelingen’ betekent, is een uitgebreid proces met als doel het lichaam te reinigen van afvalstoffen en overtollige dosha’s (de drie bio-energieën die het lichaam ziek kunnen maken als ze uit balans zijn). Panchakarma is een diep reinigingsproces, dat over een langere periode wordt uitgevoerd. Eerst moet het lichaam worden voorbereid. Door olie- en zweetbehandelingen worden de afvalstoffen en dosha’s vanuit de dieperliggende weefsels naar het spijsverteringskanaal gebracht. Vervolgens worden ze door één of meerdere van de vijf behandelingen uit het lichaam geëlimineerd.

Voordelen van Panchakarma:

  • Toxines worden geëlimineerd uit het lichaam
  • Dosha’s komen in evenwicht.
  • Stress wordt verminderd en het lichaam wordt ontspannen
  • Vertraagt verouderingsproces en verhoogt de levensduur
  • Verbetert gloed en glans van de huid
  • Versterkt de immuniteit en het  energieniveau
  • Verbetert kracht, vitaliteit en mentale helderheid
  • Vermindert de afhankelijkheid van alcohol, tabak, drugs en medicijnen
  • Helpt bij het implementeren van gezonde voeding en levensstijl

Ayurvedische Detox

De beste omstandigheden voor de reinigingskuur is intern in een kuuroord, zodat het lichaam en de geest rust krijgen. Toch is het ook mogelijk om een goede reiniging te doen vanuit huis, met begeleiding van een ayurvedisch specialist. Healing Ayurveda maakt een op maat programma afgestemd op jouw Prakruti (geboorte constitutie) en Vikruti (disbalans), met onderdelen vanuit de Panchakarma voor jouw disbalans. De tijd voor dit reinigingsprogramma is drie tot zeven dagen, met een week voorbereiding vanuit huis (o.a. onthouding van specifieke voedingsmiddelen).

Het is aan te raden tijdens de behandel periode niet of minder te gaan werken om het lichaam en de geest de rust te bieden die de Ayurveda Detox nodig heeft.

Healing Ayurveda zal gedurende de behandel periode meerdere behandelingen verzorgen vinden, zoals een Abhyanga lichaamsmassage, stoombad, Pinda Sweda, Shirodhara en klysma’s. Ook wordt een aangepast voedingsprogramma opgesteld met specifieke voedingsmiddelen en kruiden. Er wordt niet onthouden van eten.